Google‘ın üst kuruluşu Alphabet bünyesinde faaliyetlerine devam eden sürücüsüz otomobil teknolojileri geliştiricisi Waymo‘nun önümüzdeki Aralık ayında taksi hizmetini aktif hale getireceği konuşuluyor.

Uber ve Lyft‘e rakip olarak ABD genelinde hizmet vermesi beklenen firma, hiçbir şekilde insan sürücülerin bulunmadığı araçlarıyla yolcuları A noktasında B noktasına götürmeye başlayacak.

Uzun yıllar boyunca AR-GE faaliyetleri yürüten ve teknolojisini sürekli iyileştiren Waymo‘nun sürücüsüz otomobil filosu, halihazırda Alphabet’in Kaliforniya‘daki tesisleri etrafında test sürüşleri gerçekleştiriyor. Keza ABD’nin Arizona eyaletinde de kapalı beta testlerinin yapıldığı araçlar genellikle modifiye edilmiş Chrysler ve Jaguar modellerinden meydana geliyor.

Para kazanmak için düğmeye basıldı

Bugüne dek sürücüsüz otomobil teknolojilerine ilişkin en sık sorulardan biri, Waymo’nun günün birinde bu işten para kazanıp kazanamayacağına dairdi. Görünüşe göre nihayet Waymo için gün doğdu ve Alphabet sürekli AR-GE bütçesi ayırdığı firmadan kâr elde etmeye başlayacak hale geldi.

Yasal zemini tam oturmadı

Yalnız halen daha sürücüsüz otomobillerin yasal durumlarına ilişkin bir belirsizlik söz konusu. En azından ABD içinde eyaletler arasındaki yasalar birbirinden farklı olabiliyor. Muhtemel bir kaza anında Waymo’nun mu, yoksa arabayı üreten markanın mı sorumlu olacağına dair ciddi bir ihtilaf söz konusu.

Yani evet, Waymo için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi. Ancak sürücüsüz taksilerin çok da uzağımızda olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz!

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version