Alman otomobil üreticisi BMW, 2018 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre firmanın operasyon gelirleri analistlerin beklentilerinin altında kalacak şekilde düşüş gösterdi. Yüksek AR-GE maliyetleri sonucu BMW’nin kârlılığında bir önceki seneye kıyasla yüzde 27’lik azalma kaydedildi.

Vergi savaşları da etkili oldu

Elektrikli ve sürücüsüz otomobil geliştirmek için kesenin ağzını açan BMW, yüksek yatırım giderlerinin yanı sıra yeni lüks modellerin üretim adedini arttırdığı için de kârlılığından feragat etmek zorunda kaldı. X5, X7, Z4 ve 8 Serisi lüks modellerin eskisinden daha fazla üretilmesinin yanı sıra Çin ve ABD arasındaki vergi savaşı şirketin gelir kaybetmesine neden oldu.

BMW için çok önemli olan 3 Serisi’nin yeni modellerinin üretimine başlanmasıyla birlikte bir başka gider kalemi de kârlılığı etkileyecek. Ancak araç satışlarından elde edilen miktar, dördüncü çeyrekte finansal tabloların pozitife dönmesine katkı sağlayabilir.

BMW CFO’su Nicolas Peter, basın mensuplarına verdiği demeçte fazla detaya girmekten kaçınarak “Kârlılık hedeflerimize ulaşmak için ekstra bazı önlemler almak zorunda kalabiliriz” dedi.

Teknoloji konsorsiyumu kuruluyor

Öte yandan BMW, elektrikli otomobillerin en önemli bileşenleri arasında yer alan bataryaların üretimi için konsorsiyum kurma kararı aldı. İsviçreli batarya üreticisi Northvolt ve Belçikalı Umicore ile işbirliğine giden firma, ihtiyaç duyduğu batarya hücrelerini Avrupa bölgesi içinde karşılamak niyetinde.

Yeni kurulan konsorsiyum AR-GE, üretim ve bataryaların geri dönüşümüyle alakalı programları da kapsıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version