Otomotiv dünyasında büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Dizel ve benzinli otomobillerin dönemi kapanıyor. Elektrikli otomobillerin dönemi başlıyor. Emisyon skandalı sonrasında birçok ülkenin dizel ve benzinli otomobillerin satışına yasak getirmesi de bu süreci hızlandırdı.

İşte tam böyle bir zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği yerli otomobil projesinde somut bir adım atıldı.

Anadolu Grubu, Kıraça Holding, BMC, Turkcell ve Vestel’den oluşan “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu”, yerli otomobil için harekete geçti. Takvime göre ilk prototipi 2019’da üretmeyi planlayan Ortak Girişim Grubu’nun 2021’de yerli otomobili satışa sunması hedefleniyor.

Yerli Otomobil Projesi’ni Nasıl Bir Süreç Bekliyor?

Yerli otomobil projesini neler bekliyor? Doğru bir yatırım mı?

Yapılan hesaplara göre 2030’da elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 16, 2040’da yüzde 51, 2050’de ise yüzde 60’a çıkacak. 2050’de dünya yollarında 1 milyar elektrikli otomobil dolaşacak.

Elektrikli araç üretim maliyetinin düşmesi, hükümetlerin verdiği teşviklerin artarak devam etmesi halinde tahminler daha da yükseliyor. 2040’da elektrikli araçların payı yüzde 60’a, 2050’de yüzde 90’a çıkıyor.

Bu duruma kayıtsız kalmayan dev otomotiv markaları elektrikli otomobil projelerini hızlandırdı. Ancak, benzinli ve dizel otomobiller için milyarlarca dolarlık yatırım yapmış dev markaların, elektrikli otomobillere geçişi kolay olmayacak. Yatırımlarını bir anda çöpe atmaları, fabrikaları kapatmaları mümkün değil.

Bu tablo yeni markaların doğmasına neden olacak. Dinamik, hızlı hareket eden yeni markalar, elektrikli otomobil pazarında var olacak. Buna en iyi örnek Tesla. İlk otomobilini 2012’de satışa sunan Tesla, elektrikli otomobil pazarının lideri Renault-Nissan- Mitsubishi Grubu’nun “tahtını” zorluyor. Grup, bugüne kadar 500 bin adet elektrikli otomobil satışı gerçekleştirdi. Tek başına Tesla’nın sattığı otomobil sayısı ise 230 bin adede ulaştı. Tesla’nın Model 3 ile birlikte kısa süre içinde Renault-Nissan- Mitsubishi’yi sollayıp liderlik tahtına oturacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Ayrıca bugün dünyanın birçok ülkesi dizel ve benzinli otomobillerin satışını yasaklama kararı aldı. Norveç 2030, Hollanda 2025, Hindistan 2030, İngiltere 2040, İskoçya 2032, Fransa 2040’dan itibaren sadece elektrikli ve hibrit otomobillerin satışına izin verecek.

Avrupa’nın en büyük 6’ıncı pazarı olan Türkiye’nin de bu gelişmelerden uzak kalması mümkün değil. Bir şekilde dizel ve benzinli otomobillere kısıtlamalar getirilecek.

İşte “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu”nun üreteceği elektrikli otomobili oldukça büyük bir pazar bekliyor. İç pazarda şimdiden on binlerce sipariş alan yerli otomobilin, global pazarlarda da büyük bir şansı var. Yeter ki iddialı bir teknolojiye sahip olsun ve gecikmeden bir an önce hayata geçsin.

Türkiye, yerli otomobilini yapabilecek bilgi birikimi ve tecrübeye sahip. Bundan kimsenin şüphesi yok. Ancak, yoğun rekabetin yaşandığı otomotiv dünyasında onlarca marka arasında yer edinmek kolay değil. Ayrıca satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerinin hem iç pazarda hem de dış pazarlarda yaygınlaşması zor bir süreç.

Sosyal medyanın yaygınlaştığı, tüketim alışkanlıklarının değiştiği günümüz dünyasında doğru stratejilerle bütün bu zorlukların üstesinden gelmek mümkün. Yeter ki inanalım…

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version