Facebook Twitter Instagram
    Otomobil Haberleri
    • Otomobil Haberleri

      Seat Sıfır Araç Fiyat Listesi (2023 Şubat)

      04/02/2023

      Ferrari, Çalışanlarına Yüksek Miktarda İkramiye Verecek

      03/02/2023

      Ford, Formula 1 Dünyasına Geri Dönüyor

      03/02/2023

      Nissan Sıfır Araç Fiyat Listesi (2023 Şubat)

      03/02/2023

      Yeni Mazda CX-90 Tanıtıldı! Tam Bir Tank

      03/02/2023
    • Foto Galeri
    • Fiyat Listesi
      • Honda Fiyat Listesi
      • Renault Fiyat Listesi
      • Seat Fiyat Listesi
      • Nissan Fiyat Listesi
      • Kia Fiyat Listesi
      • Lada Fiyat Listesi
      • Dacia Fiyat Listesi
      • Citroen Fiyat Listesi
      • SsangYong Fiyat Listesi
      • Skoda Fiyat Listesi
    • Yol Yardım
    Otomobil Haberleri
    Home»Rehber»Araba Motorları Neden Hararet Yapar?
    Rehber

    Araba Motorları Neden Hararet Yapar?

    Ahmet DışarlıBy Ahmet Dışarlı13/12/2019Yorum yapılmamış3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Araç kullanıcıları için ve özellikle de uzun yol seyahat edenlerinde en büyük sorunlarından bir tanesi hararet sorunudur. Günümüzde kaportadan gelen korkutucu dumanlara pek sık rastlanmıyor olsa da, yolculuklarınızı yarıda bırakacak olan bu tatsız sorunun detaylarına bakalım.

    Motor Neden Hararet Yapar?

    Hararet sorunu araçların genel aksamlarının doğru ve düzgün çalışmaması nedeniyle oluşan sorunlardan bir tanesidir. Araç aksamlarının doğru çalışmamasının nedeni de genellikle araç bakımlarının zamanında ve düzenli olarak yapılmamasından kaynaklı bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Motorda hararet olup olmadığını araçların gösterge bölümünde bulunan genellikle termometre işareti ile belirtilmiş olan hararet göstergesi denilen kısımdan takip edebilirsiniz. Normal şartlarda hareket halindeyken standart motor sıcaklığı 70 ile 90 derece aralıklarında olmalıdır. Fakat motorunuzun sıcaklık derecesi 90 dereceyi aştığı taktirde aracınızda hararet sorunu var demektir. Aracınızın motorunda hararet sorununa sebep olabilecek durumları sizler için detaylı inceledik.

    Soğutma Sıvısı ve Fan Arızaları

    Araç motorlarında hava soğutmalı ve sıvı soğutmalı olmak üzere iki farklı soğutma sistemi kullanılır. Hava soğutmalı motorlarda, ısınan motor, hava ve soğutma yağı yardımı ile soğutulur. Sıvı soğutmalı motorlarda ise soğutma işlemi motorda dolaşan sıvı yani su ve antifriz yardımı ile yerine getirilir. Bu sıvının azalması gibi durumlar söz konusu olduğu zaman hararet sorunu ortaya çıkabilir. Bu sıvının azalmasındaki neden buharlaşma veya sızıntıdan kaynaklı olabileceği gibi motorun soğutma sıvısının tükenmesi nedeniyle de olabilir. Bunun yanı sıra motorun soğutulmasında etkin rol oynayan soğutma fanı yetersiz çalışma veya hiç çalışmama yani bozulma durumunda da hararet sorunu öngörülebilir.

    Termostat Arızası

    Araçlarda termostatın doğru çalıştığını kontrol etmek için, radyatörün sıcaklığına bakılabilir. Şayet radyatör soğuksa, termostat açılmamış demektir ve termostatı değiştirmeniz gerekmektedir. Motorun sıcak olduğu ancak radyatörün ya da radyatöre giden boruların soğuk olduğu durumlarda ise termostat arızalanmış demektir ve en kısa sürede değişim gereklidir.

    Göstergelerin Bozulması

    Bazı durumlarda motorda hiç bir sorun olmamasına rağmen, göstergelere bağlı hatalarda sizi motorunuzun hararet yaptığına dair yanlış bilgiler edinmenize sebebiyet verebilir. Yada tam tersi motorunuz hararet yaptığı halde aracınızın göstergelerindeki arızalar sebebiyle motor, normal seyrinde çalışıyormuş izlenimi verip aracınıza ve motorunuza ciddi zaralar verebilir. Motor hararet göstergesinin arızalanması sonucunda motorun soğutma sıvısının azaldığını anlayamaz ve ya yanlış bildirim alma durumuyla karşı karşıya kalırsınız. Yahut soğutma suyu sıcaklığını belirleyen ve motor kontrol ünitesine bu bilgiyi taşıyan hararet müşürünün yanlış ölçüm yapması durumunda radyatör fanı devreye giremez ve de motorda hararet oluşmasına neden olur. Bu gibi rutin arızaların yanı sıra, sürücülerin aracın kapasitesinden çok zorlaması, hatalı vites değişimleri yada periyodik bakımların düzenli olarak yapılmaması gibi durumlarda, motorda hararet sorunu oluşma problemine sebebiyet verebilir. Ve de kimi zamanlarda bu durum araçlar için kalıcı hasarlarda oluşmasına sebep olabilir.

    Motor Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?

    Seyir halindeyken aracınızdaki hararet göstergesini fark etmediniz ve yolculuğunuza devam ettiniz. Fakat aracınızın kaputundan çıkan buharlar size işin ciddiyetini açıkça anlatacaktır. Harareti fark ettiğiniz ilk an aracınızda klima çalışıyor ise klimayı kapatmanız gerekir. Aracınızı uygun bir bölgeye çekip stop ettirip motorun soğumasını bekleyin ve hiç bir aksama özellikle çıplak elle dokunmayın. Motor soğuduktan sonra radyatör kapağını açıp araçtaki soğutma sıvısının kontrolünü gerçekleştirmelisiniz. Sorunun sebebi su eksilmesi veya tıkanıklık gibi sorunlarsa su ekleyip motorunuz soğuduktan sonra seyahatinize devam edebilirsiniz. Ancak harareti görüp müdahale etmeden yola devam etmeniz durumunda motorunuz avans vuruntusu yapacaktır bu durumda ise motorunuz kilitlenebilir.

    Eğer aracınızdaki hararet sorununu gözle görülür bir şekilde çözemiyor iseniz profesyonel yardımı ile aracınızı bir servise götürmelisiniz.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Benzer İçerikler

    ISOFIX Nedir? Nasıl Kullanılır?

    2022 Araç Muayenesi Gecikirse Ne Olur? Ne Kadar Ceza Öderim?

    Kuş Pisliği Boyaya Zarar Verir mi? Nasıl Çıkarılır?

    Motor Yenileme (Rektifiye) Nedir?

    Start-Stop Sistemi Nedir

    Sıralı Otogaz Nedir

    Leave A Reply Cancel Reply

    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Üye olmak / Giriş yapmak için tıklayın

    Güncel Haberler

    Seat Sıfır Araç Fiyat Listesi (2023 Şubat)

    04/02/2023

    Ferrari, Çalışanlarına Yüksek Miktarda İkramiye Verecek

    03/02/2023

    Ford, Formula 1 Dünyasına Geri Dönüyor

    03/02/2023

    Nissan Sıfır Araç Fiyat Listesi (2023 Şubat)

    03/02/2023
    Otomobil Haberleri
    Facebook Twitter
    • İletişim
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • Hakkımızda
    © 2023 Otodünya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login below or Register Now.

    Lost password?

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.