Aslına bakarsanız 150-300 cc sınıfında bir 2 tekerlekli düşününce daha çok scooter tercih ederim diye düşünüyorum. Daha az tork ve güç varken vitesle uğraşmak çekici gelmiyor. Ancak bu benim açımdan subjektif bir yorum. Keza sokağa baktığımızda birçok kişi benimle aynı fikirde değil. BMW de aslında marka yaklaşımı açısından değerlendirildiğinde benim gibi düşünmekten çıkmış gözüküyor; 300 cc’lik bir küçük sınıf motosikleti BMW G 310 R‘ı hayata geçirerek. BMW için aslında modern zamanları düşünürsek radikal bir hareket. Ancak koskoca motosiklet devinin pazarlama ve ürün uzmanlarının yanlış stratejilere yöneleceğini düşünmeden konuyu kapatıyoruz…
G 310 R aslında ülkemizde arabesk bir şanssızlıktan payını alan ürünler arasında. TVS ortaklığıyla Hindistan’da üretilen motoru nedeniyle yeni gelen ithalat vergisinden etkilendi ve 25 bin TL olan fiyatı 31 bin TL’ye çıktı. Hedeflediği kitle açısından ve marka açısından talihsiz bir durum.
BMW G 310 R’ın Öne Çıkan Özellikleri
BMW G 310 R son derece çekici ve BMW ruhuna uygun bir tasarıma sahip. Hatta hiç de küçük sınıf bir “naked” gibi gözükmüyor. Altın rengi ters teleskopik çatallı, alt göğüs parçası, atletik stilli deposu ve bazı küçük karenajlarla fazlasıyla şık. Oturma pozisyonu konusu aslında her zaman olduğu gibi kişinin boyutlarıyla yakından alakalı. Ben uzun boylu sınıfına dahil olduğum için çok da rahat değildim. Ama burada detay bilgi vermeli, o da şu; üst vücut yani kollarımla gidonun ilişkisi ve bel boyun duruşum gayet iyiydi. Ancak uzun bacaklar biraz dert yaratıyor, sele ile pad’lerin arası kısa o nedenle dizlerim fazla katlandı. Hele hele korumalı pantolonla iyice zorlandım. Ama aksine 785 mm’lik sele yüksekliği ile durur pozisyonda kendimi hiç de küçük bir motorun üzerinde gibi hissetmedim, oldukça ergonomiktim.
Selesi bu sınıf motorlarda az görülür derecede rahattı. Kumanda düğmeleri vb enstrümanlar hem kullanım ergonomisine sahip hem de malzeme açısından iyi bir kalite seviyesinde. Ayrıca bütün ibareler kolay okunabiliyor.
158 kg’lik ağırlığıyla BMW G 310 R gerçekten bisiklet gibi kolay kullanımlı bir motosiklet. Şehir içinde yüksek manevra dengesi ve kolay sürüşle keyif verdiği gibi işinizi çok kolaylaştırıyor. Biraz alıştıktan sonra sizi hafif hafif cengaver sürmeye de itiyor desem yalan olmaz.
Süspansiyonları çok çok başarılı, başta şehir sürüşünde çok konforlu, darbe sönümlemesi, sürücüye fazlasıyla rahatlık sunuyor. Fren hissiyatı ve performansı da sınıfı için standartları yakalıyor. 34 HP güç ve 28 Nm tork bu motosikletin canlı veya dinamik kullanımı için bence yeterli. Zateb dahası için bu sınıftan bir yukarı çıkmak gerek.
Üst devirleri seven bir motoru var. 6-7 bin civarı kendini gösteren güç 9-10 bin gibi iyice parlıyor. Ve buralarda bayağı da agresif bir motosiklet oluyor. Ses bildiğiniz spor otomobil misali.
Bir parça vibrasyonda geliyor bu süreçte ama sorun denemez. 4-5 bin devir aralığında sürmeyi tanıdıkça öğreniyorsunuz. Ancak burada şanzımanı iyi çözmüş olmanız gerekli. Motor/şanzıman kombinasyonunu anlamak ve buna göre hareket etmek gerek. Biraz uzun oranlar seçilmiş, bu nedenle gereğinden fazla vitesle uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Optimumu yakalamak için biraz zaman gerekiyor.
BMW G 10 R Kimlere Hitap Ediyor?
Vites geçişleri sert ve zaman zaman zor olabiliyor. Yakıt tüketimi fevkalade başarılı. Ortalama bir sürüşle de 3.9 lt ortalamaya çıktım. BMW G 310 R şehirde kullanmak isteyenler, uzun yol derdi olmayan, şık, kabiliyetli ve prestijli bir makina kullanmak isteyenler için biçilmiş kaftan… Ayrıca elbette yeni başlayanlar için de.
Otohaber